10 probléma, amiért nem indul mosógépe

Ebben a cikkben bemutatjuk a 10 leggyakrabban előforduló meghibásodási lehetőséget, amik a mosás vagy a mosógép egyéb funkcióinak használatakor keletkezhetnek. Cikkünk elsődleges célja, hogy segítséget nyújtson az adott meghibásodás felismerésére valamint, hogy pontos tájékoztatást tudjon adni szerelőjének. 

Leállt mosógépe? Mosás után vizesek a ruhák? Nem működik a forgódob? Vajon mi lehet a probléma? Számos probléma és meghibásodás adódhat, amitől nem működhet rendesen mosógépe. Ennek okán, megszűnhet háztartásának mindennapos kényelme és kezdődnek a bosszankodással teli órák és percek. Útmutatónk kiváló segítséget fog nyújtani az esetleges probléma felismerésére, de azt egyáltalán nem javasoljuk, hogy mi magunk próbáljuk megjavítani mosógépünket. Sajnos a megfelelő tapasztalat és eszközök hiányában, sokkal nagyobb kárt csinálhatunk háztartási eszközünkben, amitől megnőhetnek a javítási és az alkatrészek beszerzésének költségei. Forduljon szakemberhez!

Mosógép problémák

1. Nem forog a forgódob

Számos dolog okozhatja ezt a problémát: konnektor, hálózati zavarszűrő, kondenzátor, fő vezérlőpanel, hálózati kapcsoló vagy akár az ajtózár meghibásodásai. Érdemes minden olyan alkatrészt vagy eszközt leellenőrizni, amely a forgódob leállását okozhatja. Hiba lehetőségek: elszakadt ékszíj, eltört ékszíjtárcsa, motor meghibásodása, motor szénkeféinek elhasználódása, eltört dobcsillag, eltört dobtengely stb.

2. Rossz és eredménytelen mosás

Számtalan oka lehet: mosógép túlterhelése, nem megfelelő mosószerek használata vagy egyéb meghibásodás.

3. Nem tölti be a vizet mosógépe

Mindenekelőtt ellenőrizni kell a mosógép vízellátását!

Érdemes ellenőrizni a befolyó víz szelepjét, amelynek cseréje nem okozhat komoly problémát. Egyéb meghibásodásokat a nyomáskapcsoló és más alkatrészek helytelen működései is okozhatják. Ezeket érdemes ellenőrizni: megfelelő vízellátást, magánszelepet, nyomásérzékelőt (vízszintszabályozó).

4. Erősen rázkódik mosógépe

Ebben az esetben a leggyakrabban előforduló hiba, hogy helytelenül használja mosógépét vagy a lengéscsillapítók elhasználódásáról lehet szó. Hibák: csapágy, lengéscsillapítók vagy felfüggesztések meghibásodásai.

5. Nem melegszik a mosógép

Szinte a leggyakoribb és legegyszerűbb esetek közé lehet sorolni ezt a meghibásodási lehetőséget, mivel a termosztát, fűtés vagy a szintszabályozó működésének leállása okozhatja a hibát.

6. Szivárgás

Sajnos ez egy olyan probléma, amit szinte bármilyen alkatrész meghibásodása okozhat:  megsérül a mosószertartó, sérül az üst, meghibásodik a vízszintszabályozó, elöregedett a fűtőszál tömítése, magas víznyomás, megsérül a kifolyócső, kilyukad a szivattyú szűrő stb.

7. Mosógépünkből kellemetlen szag árad

Ezt a problémát leggyakrabban a tömítéseknél kialakult –  fekete foltok formájában – penész okozhatja. Érdemes alkalmanként speciális tisztítószerekkel kitakarítani mosógépünk tömítéseit, hogy eltávolítsuk a zsírlerakódást és az esetlegesen kialakult penészfoltokat.

8. Kivillanó ledek és hibakódok

A kivillanó fények valamilyen hibakódot jeleznek. Ilyenkor érdemes elővenni a használati útmutatót, hogy megtudjuk a kivillanó led pontos okát.

9. Szárazon szivárog mosógépünk

Érdekes esetek közé tartozik, amikor használaton kívül kezd szivárogni a víz mosógépünkből. Ebben a helyzetben az alábbi problémák lehetnek: elkezdett szivárogni a leeresztőszivattyú, meghibásodott a kifolyócső, a tömítés vagy a kondenzátorkamra. 

10. A mosó-szárító nem szárít

Ennek is rengetegféle oka lehet, ezért érdemes végigmenni ezen a listán: meghibásodott a forgó, a szivattyú, a termosztát, a termisztor, a fűtőszál, a magánszelep stb.

Segítségre van szüksége? Hívjon minket most!

 

Segíthetünk? Segíthetünk? Kapcsolat